Interview Jan Bogaerts in programma “Linke Soep” (LLink) 2008-05-02
Op 8 augustus 1988 kwamen in Birma duizenden mensen, studenten, leraren, rijksambtenaren, mensen uit alle lagen van de bevolking, in opstand tegen het regime. Die opstand was bewust op die dag gepland vanwege de vier achten: 8-8-88. Voor de Birmesen speelt de getallenleer een grote rol in het dagelijks leven. Ook voor de machthebbers. Het leger van de Junta heeft toen een slachtpartij aangericht (deel 1, deel 2) Tussen de 1000 en 3000 mensen, veelal jonge intellectuelen, zijn in koelen bloede vermoord door hun eigen leger omdat ze hun mening gaven en opkwamen voor een menswaardig bestaan. Velen zijn nog altijd vermist. De aanleiding voor die demonstratie, net als die van de monniken in september 2007, had te maken met de slechte economische omstandigheden voor de gewone burgers, de enorme inflatie en de ongegeneerde uitbuiting door het regime. (Ter illustratie: Een gepensioneerde hoog-gekwalificeerde verpleegkundige ontvangt momenteel 900 kyat per maand, dat is iets minder dan een dollar, de prijs van één maaltijd.) Na de demonstraties werden de meeste universiteiten en scholen gesloten. Scholen die nog wel open bleven, werden onder controle van het regime gesteld. Tienduizenden studenten en jonge intellectuelen zijn toen, via vaak gevaarlijke routes, gevlucht. De meesten naar Thailand.
Recentelijk heeft het Birmese leger weer grote hoeveelheden wapens, waaronder tanks, van China betrokken. Wapens die ingezet worden tegen burgers, om hen uit hun land te verdrijven. De meeste relevante handel in Birma is in Chinese handen. Steeds meer Birmese steden hebben als voertaal Chinees. De taal van de Karen is officieel verboden in Birma. Dorpen in Shan-state en Karen-state worden nog steeds vernietigd, de bewoners vermoord of als slaven gebruikt en de vrouwen op grote schaal verkracht. Een miljoen mensen zwerven momenteel vluchtend door Birma.
Onze verzetshelden van WOII die aanslagen pleegden op de bezetter, worden nog steeds geeerd. Zij gaven hun leven voor onze vrijheid. Samen met alle slachtoffers van het brute geweld van bezetter Duitsland, eren en gedenken wij hen op 4 mei. Voor de Birmesen heeft de datum 8 augustus een symbolische betekenis die vergelijkbaar is met de betekenis van 4 mei voor ons. De Birmesen en vooral de nabestaanden van al die onschuldige doden koesteren deze datum als symbool van hoop op verandering en bevrijding. Maar ook om diegenen te gedenken die hun leven gaven voor de vrijheid. De democratiseringsbewegingen in Birma roepen daarom op tot een boycot van de Olympische Spelen in Peking. Maar… hun stem wordt niet gehoord omdat de junta het land hermetisch heeft afgesloten en alle geluid van de burgers smoort met geweld en bedreiging. In Nederland lijkt een boycot van de Spelen politiek niet haalbaar.
Op 8 augustus 2008 is 8-8-88 twintig jaar geleden. De keuze van China om uitgerekend op deze datum de Olympische Spelen te openen is een belediging voor alle mensen in Birma die hopen op en strijden voor een menswaardig bestaan, in vrijheid. En een duidelijk bewijs voor de theorie dat China de Olympische Spelen gebruikt voor zijn nietsontziende machtsmisbruik. De Spelen van 2008 lijken meer impact te hebben voor de machtspolitiek van een opkomende dictatoriale staat dan de Spelen van 1936.
Middels deze open brief vraag ik om op 4 mei expliciet de doden te gedenken van 8 augustus 1988 in Birma. En om nadrukkelijk, waar mogelijk, naar voren te brengen dat 8 augustus niet zo maar een toevallige datum is waarop de wereldbevolking zich in Peking door sport verbroedert.
Paul
02-05-2008 at 21:55mooi gesproken jan
tja wat kun je doen tegen zoveel onrecht , manipulatie en onduidelijkheid. Hopelijk worden er wat mensen wakker.
We gaan door met de tentoonstelling !
Tot laters